Als je 's ochtends even een moment voor jezelf neemt om lekker te genieten van je koffie of thee ben je per definitie al super goed bezig. Als je het over een enkel drankje in de ochtend hebt hoef je niet eens per se te kiezen tussen koffie of thee. Drink je gewoon wat je het lekkerste vindt.
Maar als je meerdere bakjes per dag drinkt zijn er een aantal factoren waar je even naar kan kijken om voor jezelf een keuze te maken.
CAFFEINE IN KOFFIE VS. THEE
Caffeïne is niet per definitie ongezond, in tegendeel: Caffeïne kan niet alleen je focus en je energie verbeteren, maar volgens onderzoek kan het ook je risico op depressie, ziekte van Parkinson, leverfibrose hartziektes en sommige vormen van kanker verlagen. Volgens www.mayoclinic.org (Amercian academic medical center) is het voor een gezonde volwassene veilig om per dag 400mg caffeïne tot zich te nemen. Voor zwangere is ligt de veilige bovengrens bij rond 200mg per dag.
Volgens dezelfde bron zitten er in een beker filterkoffie van rond 240ml (8oz ) ongeveer 96mg caffeïne. Daarentegen zit in dezelfde hoeveelheid zwarte thee maar 47mg caffeïne en in groene thee zelfs maar 28mg. Deze cijfers kunnen echter sterk variëren afhankelijk van de branding en bereiding van de koffie. Heel verhelderend vond ik de cijfers op www.starbucks.com. 8oz is bij hun de maat 'short', en voor een short Americano (=espresso aangelend met kokend water) geven ze 75mg caffeïne aan. Maar als je bij 'blond roast' kijkt zit je al bij 180mg caffeïne in de kleinste Starbucks beker. Met een grote beker zit je dan al bijna aan je dagelijkse maximum.
Vanwege het hogere gehalte van caffeïne kan koffie je een snellere boost van energie en focus geven dan thee. Maar in thee zit een chemisch stofje, L-theanine, dat in combinatie met met caffeïne juist op langere termijn voor een sterkere energie en focus zorgt (bron: The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood - PubMed (nih.gov)). Dat maakt dat je qua focus en energie stabieler de dag doorkomt.
Typische bijwerkingen van teveel caffeïne zijn trillerigheid, oorsuizen, rusteloosheid, hartkloppingen, angstige gevoelens en slapeloosheid.
ANTIOXIDANTEN
Koffie en thee bevatten allebij plantaardige stofjes die sterke antioxidanten zijn: Polyfenolen. Een studie van PubMed Central komt tot de conclusie dat polyfenolen je risico op veel chronische ziektes zoals obesitas, neurodegeneratieve ziektes, diabetes type 2 en hart- en vaatziekte kunnen verlagen door je darmmicrobioom behoorlijk aan te slingeren. In koffie zitten duidelijk meer polyfenolen (200mg per 100ml) dan in groene thee (115mg per 100 ml) of zwarte thee (96mg per 100ml). Je darmen worden dus blijer van koffie dan van thee!
TOEVOEGINGEN
Meestal wordt het algehele effect op je gezondheid bepaald door je keuze van toevoegingen aan je koffie of thee. Wat je bij voorbeeld aan suiker, melk, room of zoetstoffen kiest heeft veelal een groter effect op je algehele gezondheid dan de caffeïne of antioxidanten die erin zitten. Ik ben zeker niet helemaal tegen toevoegingen, want als je er heel erg van geniet heeft dat ook weer een ontzettend goed invloed op je welzijn en dus je gezondheid.
Ik let altijd wel op twee dingen: Het liefst zo natuurlijk mogelijk en met mate. Bij plantaardige melk koop ik bij voorbeeld altijd het pak met de minste ingrediënten, omdat dat betekent dat er minder bewerking heeft plaatsgevonden. Suiker probeer ik zoveel mogelijk te mijden, maar als iets ongezoet helemaal niet lekker is dan kies ik ook hier voor de meest natuurlijke variant. Dus aspertaam-zoetjes komen bij mij echt niet binnen, iets van stevia of andere natuurlijke zoetmiddelen zijn een betere optie.