· 

Dromen en homeopathie

Dromen fascineren de meinsheid al sinds we bestaan en bieden stof voor boeiende gesprekken, maar in het geval van negatieve dromen ook reden tot onrust of zelfs angst. Maar wat weten we tot nu eigenlijk echt over dromen?

 

Een slaapcyclus bestaat uit vier verschillende fases van slaap: de sluimerfase, de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaapg (de droomslaap). Een slaapcyclus duurt rond 90 tot 120 minuten en gemiddeld doorloopt iedereen een hele slaapcyclus zo’n drie tot vijf keer per nacht. Na de REM-fase ontwaak je soms kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus weer opnieuw.

Dromen komen vooral voor tijdens de REM-slaap. In deze fase is er sprake van een grote hersenactiviteit, vergelijkbaar met wanneer iemand wakker is. Soms kunnen dromen ook voorkomen tijdens andere stadia van de slaap, maar deze dromen zijn vaak minder levendig en erg moeilijk terug te halen.

 

Vaak zeggen cliënten in mijn praktijk dat dat ze ‘steeds weer door een droom wakker gemaakt worden’ of ze ‘toevallig iets dromen voor ze wakker worden’. Maar het is dus eigenlijk anders om: je wordt sowieso altijd meerdere keren per nacht onbewust eventjes wakker en aan het einde van elke slaapcyclus is de REM-fase. Het is dus niet zo dat je dóór je droom wakker wordt, maar je droomt omdat je aan het wakker-worden bent. Hoe het dromen precies werkt en wat het nut ervan is is op dit moment nog volstrekt niet duidelijk. Er bestaan verschillende theorieën maar tussen wetenschappers is er nog geen consensus over ontstaan.


Waar het wel iedereen over eens is: Dromen zijn onwillekeurig, dat betekent dat we er geen invloed op uit kunnen oefenen. Het zijn reflecties vanuit het onderbewustzijn zijn, herinneringen of gedachten worden op een nieuwe en vaak bizarre vorm gecombineerd en herbeleefd.

In de homeopathie kunnen terugkerende dromen helpen bij het kiezen van het juiste middel. Als je steeds weer hetzelfde droomt dan hoort dat bij jouw onderbewustzijn en is dus onderdeel van jou als geheel. Hierbij wordt er vooral gekeken naar de aard van je dromen, naar de heftigheid en naar de afloop van je dromen. Als je bij voorbeeld geregeld droomt dat je kleiner bent dan de wereld om je heen of dat je steeds achter de feiten aanloopt (dingen zijn vergeten, treinen missen enzovoort) zegt dat waarschijnlijk iets over je gevoel van eigenwaarde. Als je heftige gebeurtenissen droomt, bij voorbeeld over het overleiden van dierbaren, onderdruk je mogelijk diep gewortelde angsten die op deze manier onder je aandacht komen. Als je daaraan gaat werken, of met homeopathie of met een andere therapie, is het mogelijk dat je dromen gaan veranderen, zachtaardiger worden. Positiever, vrolijker. Je dromen zijn een spiegel van je onderbewustzijn en daarom mega interessant, ook om de voortgang van de behandeling aan de toetsen.